En förhållandevis okänd kristen bok har kommit ut i ny svensk översättning. Det är Tobias Elof Herrström och Kristoffer Lignell som har givit sig på uppgiften. Båda är präster i Svenska Kyrkan men är verksamma inom EFS. Till skillnad från de flesta översättningar så kallar de den inte för "De tolv apostlarnas lära" utan för "De tolv apostlarnas träning".
Och det är precis där som man känner hjärtat slå hos de båda författarna. De är inte speciellt intresserade av själva läran utan vad det betyder att leva som en Jesusefterföljare i praktiken. Samtidigt är det självklart för dem att lära och liv hör ihop. Men tron är inte fullbordad förrän den är levd.
Översättningen är inte bara ny utan också mer vardaglig. Eller vad sägs om att otukt översätts med "att ha sex med fel person, vid fel tillfälle, på fel sätt eller av fel anledning." Det om är bokens svaghet är också dess styrka. Vi möter inte en massa tolkningar av didaché utan kort och gott en översättning till vardaglig svenska. Den är översatt med övertygelsen att den trots sina 2000 år på nacken har något att säga den kristna kyrkan i dagens Sverige. Och det är klart att med tanke på att didaché med största säkerhet skall dateras samtida med flera av bibeltexterna får vi en god inblick i hur den tidiga kristna församlingen strävade efter att leva. Det budskap vi möter i Didaché är sannerligen utmanande för oss. Den första delen handlar om livets och dödens väg. Det som beskrivs under livets väg är en radikal efterföljelse som får de flesta av oss söka Guds nåd. Samtidigt blir beskrivning av dödens väg inte bara alltför svart också alltför långt borta för att skapa anknytning till vår verklighet. Så där är frågan till författarna: Vilket budskap har didaché i beskrivning av dödens väg till vanliga svenskar om det är beskrivningen på dem som lever på dödens väg?
Svagheten då med det som var dess styrka? Tobias och Kristoffer skriver i början att de tror att didaché har något att säga till dagens kyrka. Och det har den - men vi får aldrig veta vad de menar att den har att säga. Även om jag tror att jag förstår syftet att öppna upp för samtal med hjälp av den digra samtalsguiden i slutet så hade jag gärna sett tolkningar av den för att mer få igång samtalet. Det är lite som med bibeltexten vi behöver hjälp att läsa den kristet. Texten kan uppfattas för mustig för oss eftersom den är så svartvit - det blir lite för främmande. Tobias och Kristoffer har ju ändå jobbat med den en hel del. De vet mer än de flesta av oss. Vad har de tänkt? Hur ser de på det? Vad tänker de i förhållande till sina församlingar? Samtidigt är det helt klart ett medvetet drag och väl så.
Ett riktigt skönt citat som jag tänker är ett radikalt budskap in i vår tid är synen på gåvor och pengar. "Låt dina gåvor svettas i dina händer tills du vet vem du skall ge dem till." (s11) Det är en helt annan syn på pengar än den vi vanligen matas med vara de två enda alternativen. Vad betyder det att alla pengar, ägodelar, saker är gåvor till oss att ge vidare? Gåvor vi har fått från Gud att gestalta Guds rike med? Jämför det med Correns alternativ med höger och vänster. Vänster menar enligt Corren att det är slump vem som blir rik och höger menar det är ansträngning. Kyrkan menar att allt är en gåva. Det blir helt enkelt skillnad på perspektiv. Det samtalet skulle kunna bli riktigt spännande. Och då är citat ovan riktigt kul!
Det är riktigt bra att de kommit med denna översättning. Det är spännande att läsa och studera. Det är utmanade för oss - i spegeln ser vi en kyrka som kanske alltför mycket allierat sig med makter som vi själva inte kan kontrollera. Så det är som de själva skriver i början "[D]et är en liten skrift med stort innehåll" (s8)
Så tack Tobias och Kristoffer för att ni gjort Didaché tillgänglig! Men hoppas att ni på hemsidan vågar ta ut svängarna i tankar om vad detta kan betyda för vår träning. Vill du vara med i samtalet se vidare på www.didache.se Boken är billig också 50 kr för en styck och 250 kr för 10 st.
Kommentarer (2)
Hejsan!
Om jag förstår dig rätt menar du att vanliga svenskar varken lever på livets väg eller dödens väg som de beskrivs i Didaché, och att det är otydligt vad Elof och Kristoffer tycker att Didaché har att säga dagens kyrka. Jag håller inte alls med.
Dödens väg innehåller enligt Did. 3 bl.a. ilska, avundsjuka, njutning "sex med fel person vid fel tillfälle på fel sätt eller av fel anledning", tala grovt och stötande, astrologi, lögn, girighet, ära och beröm, missnöjd och att vara egocentrerad. Did. 5 lägger också till förutom det redan nämnda skenhelighet, svek, bedrägeri, "att tro för mycket om sig själv", elakhet, egoism, oförskämdhet, öerlägsenhet och skrytsmhet, att inte ha medkänsla med de fattiga, inte hjälper den som är tyngd av arbete, försvarar rika mm.
Jag tycker det är helt och hållet uppenbart att vårt samhälle är sprängfyllt med allt detta, såväl utom kyrkan som inom den.
Vidare tycker jag att det är lika uppenbart att Didaché har något väldigt viktigt att säga kyrkan i Sverige idag, nämligen att Livets väg inte är något som det räcker att bli "utmanad" av utan något vi ska följa kompromisslöst, vi får inte behålla rikedomar när vi ser någon lida nöd, vi får inte slå tillbaka om någon skadar oss, vi ska alltid leva i kärlek, ödmjukhet och självförnekande givmildhet. Detta är Bibeln övertydlig med men det är tacksamt att Elof och Kristoffer har nyöversatt Didaché för att ställa det utom allt rimligt tvivel att vi måste sluta upp att leva så egoistiskt i kyrkan idag, vi ska överflöda i goda gärningar. I vårt lutherska land vill vi gärna glömma bort goda gärningar men enligt Didaché är ett kristet liv på dödens väg otänkbart. http://helapingsten.wordpress.com/2011/03/22/ett-liv-fyllt-av-goda-garni...
Det är radikalt, och det är för att Jesus är en radikal person. Man kan inte förvänta sig att det ska vara gratis att följa en erson som uppmanar en att sälja allt man äger, ta på sig ett kors och förneka sig själv. Att bli kristen är en dödsdom.
Annars var det en väldigt bra recension och det är kul att du uppmärksammar nyöversättningen av Didaché. Guds välsignelse!
Micael Grenholm
Ledsen för sen respons:
Min poäng var mer pedagogisk - hur beskriver jag dödens väg för människor i Sverige som inte ser världen på ett sånt svart/vitt sätt?
Och sen tycker jag att jag ser väldigt mycket gott i mina vänner som inte lever med Kristus - kärlek, omtanke, godhet, uppoffrande, värme; det finns godhet i världen också!