söndag, januari 30, 2011

Mer Milbank ...John Milbank kommer under de närmaste månaderna att leverera en serie föreläsningar på temat Philosophy: A Theological Critique, där han bland annat kommer beröra metafysikens återkomst.
Du hittar den första föreläsningen här!

Tillsammans med Zizek och Creston Davis har Milbank nyligen även skrivit boken Paul's New Moment: Continental Philosophy and the Future of Christian Theology. Att döma av det mycket intressanta förordet (som läses här) kommer teologin som kritisk resurs gentemot nyliberalismen att stå i centrum för diskussionen.

2 kommentarer:

Olov sa...

drar mig till minnes en replik ur G som i Gemenskap:

- Äh! det är inte dig dom gillar, det är haschet!

http://www.youtube.com/watch?v=m-f2z8gVz6k

"teologin som en kritisk resurs mot nyliberalismen". Jag tar det här som en instrumentalisering av teologin. den är kul, inte så mycket för sin egen skull, som för att man kan ha det som slagträ mot saker man inte gillar (vad ÄR nyliberalismen förresten? såg igår att Åsa Linderborg/AB kultur menar att det är att stödja Mubaraks polisstat). som att teologin var en oxe som Zizek kan spänna för sin leninistiska plog och sen börja på sitt egentliga projekt, dvs att plöja upp västs liberaldemokratiska trädgård. men man ska aldrig luras att tro att det är oxen som styr.

Och är inte det här själva grundproblemet med konstantinismen? instrumentaliseringen av teologin?

här hade jag tänkt säga nåt om milbank också, men jag lämnar det så så länge.

Josef Bengtson sa...

Valid point indeed!

Vad gäller misstanken om att Zizek och Badiou i sitt vurmande för kristendom och Paulus har proletariatets diktatur, snarare än Guds rike, för ögonen så har du en frände i Jayne Svenungsson.* Här tycker även jag att talet om en instrumentalisering av teologin är på sin plats. Snygg ox-liknelse btw!

Milbanks kritik av nyliberalismen kan dock knappast ses som ett utryck för instrumentaliseringen, då ju teologin inom RO konstituerar hela verklighetsuppfattningen.

För övrigt tackar jag för G-nostaligitrippen :)

* http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/vanstern-vill-gora-paulus-till-revolutionar_3498521.svd

samt,
http://zizekstudies.org/index.php/ijzs/article/view/268/343

Pax!