Dagens citat

Dagens citat

Något provokativt att begrunda i hängmattan:

"Familjen, det är egoism i grupp. En gruppegoism som förnekar individen. Och den är inte, som man ibland hör, produkten av individualism... Utvecklingen av våra samtida seder visar tvärtom på den ofantliga utväxten av familjekänslan. Det är familjen som har vunnit på bekostnad av sociala relationer, vänner, grannar... Den är drottningen."
Corine Maier, No Kid. 40 skäl att inte skaffa barn (Schibsted förlagen, 2008), 95.

Posted by Gäst (not verified)

Comments (3)

 • anonymous
  Anonym (not verified)

  Jag förstår tanken, men nånstans måste man väl börja, eller? Det är ju som bekant mycket lättare att älska Människan än människor... Jag tror familjekänslan, precis som allt annat, kan verka både positivt och negativt beroende på sammanhang (=dagens "obvious truth"?). Som ytterst oerfaren småbarnspappa tycker jag att det åtminstone vissa stunder hjälper mig att hitta ut ur mig själv. Men sen kanske man måste bli ännu mindre närsynt och se ännu längre? /Tobias.

  Jul 25, 2009
 • anonymous
  Kalle Carlstein (not verified)

  Jag försvarar absolut inte allt i citatet. Exempelvis tycks det utgå från en individualism som jag inte är säker på att jag skriver under. Jag tror också att familjen kan hjälpa mot ens egen egoism. Barnets behov gör att jag måste "hitta ut ut mig själv," som du skriver. Tyckte mest citatet var humoristiskt och provokativt.

  Däremot kan jag sympatisera med tanken att familjen ibland till och med slukar annars väldigt individualistiska individer och sluter sig inåt. Jag tror dessutom inte citatet är ute efter att man skall älska Människan - bara ytterligare några vänner och grannar (förutom fru/man och barn).

  Som sagt tycker jag citatet sätter fingret på att familjer sluter sig inåt till vilket ofta kopplas, medvetet eller omedvetet, en tanke om att familjen skall ge "mening med livet". Då blir den en avgud och kommer att göra oss besvikna. Familjer är något mycket gott, men när de flörtar med att ta Guds plats blir det fel. En mer kristen syn på familjen är, tänker jag, att se familjen som en del i Guds rike, som en del av församlingen. I så fall är familjen en plats för lärjungaskap och mission. Då måste "kärnfamiljen" våga öppna sig mot andra - ett öppet hushåll där vänner och grannar, framför allt de svaga i ens närhet, får möta Gud. Kanske kan man också våga bo i konstellationer som hjälper till att bryta den inåtvändhet kärnfamiljer tenderar att ha.

  Jul 26, 2009
 • anonymous
  Anonym (not verified)

  Precis så!
  Som nån har sagt: "Gud vill ha en stor familj med många barn, som alla liknar Jesus."
  /Tobias.

  Jul 27, 2009

Leave a comment