Gustaf Wingren 100 år

Gustaf Wingren 100 år

Denna månad är det 100 år sedan en av de riktigt stora svenska teologerna föddes, Gustaf Wingren. Det är också denna månad 10 år sedan han dog. Jag föreläste i onsdagskväll om hans teologi. Förutom att återigen ögna igenom en rad av Wingrens böcker, så läste jag Bengt Kristensson Ugglas nyutkomna intellektuella biografi Gustaf Wingren: Människan och teologen som förberedelse. Det är en fantastiskt bra bok, välskriven, initierad och engagerande. Wingren var inte bara en framstående teolog, utan också en stor personlighet. Genom Wingrens historia lär man sig mycket om utvecklingen både inom svensk teologi och inom svenskt samhälle under en stor del av 1900-talet. Wingrens teologi är ju dessutom en utmaning för den typ av teologi denna blogg representerar. Omläsningen har dock inte gjort mig mer övertygad. Men spännande är det. Och Bengts bok, läs den! Bättre svensk teologihistoria än så kan ni inte hitta.

Bild för Arne Rasmusson

Av Arne Rasmusson

Arne Rasmusson är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet och extraordinär professor i systematisk teologi vid Stellenboschs universitet i Sydafrika.

Arne Rasmusson is professor in systematic theology at Gothenburg University and Extraordinary Professor in Systematic theology at the University of Stellenbosch in South Africa.

Kommentarer (2)

  • anonymous
    Pär Parbring (ej verifierad)

    Kul att se att du också bloggar, Arne! Just Wingrens teologi mötte jag mycket av i konstanta debatter med en av mina kurskamrater på pastoralinstitutet. Ofta var det nog mer en förenklad Lögstrup än Wingren... Ett grundperspektiv på tron som jag hade ganska svårt att förstå mig på. Nå, boken verkar intressant, så även Schottenius recension av den i DN.

    nov 16, 2010

Kommentera