arbete

Yrket först - kristen sen?

Glasarbete

"Men vad värre var: jag märkte att jag började hata dessa ingenjörer, som stod där dag efter dag med sitt tidtagarur och sitt anteckningsblock. Jag visste, att det var orätt av mig, som var en kristen."

Guldklockan, del 2

Lönearbetet har blivit vår avgud. Det är yrkeskarriären som ger oss identitet och styr våra livsval. Vi har till och med gjort söndagen till arbetets tjänare. Vi vilar eftersom det är nyttigt för vårt arbete. Gud har blivit vår tjänare; någon som är nyttig för våra projekt. Skapelseberättelsen utmanar oss att tänka tvärtom. Vi arbetar för att fira Sabbat. Det är sabbaten som visar syftet med livet och därmed även med arbetet. Liv och mening skapas inte av vårt arbete, utan de är en nådens gåva, de är glädje och bekymmerslöshet (vi kan vila för Gud ger oss det vi behöver).

Guldklockan: varför arbetar vi?

Läste i veckan en krönika av Christian Albinsson i Metro om att arbetsgivarna måste anpassa sig till de kräsna 80-talister som nu ska ta över efter alla 40-talister som går i pension. ”Alla som vill anställa oss 80-talister måste göra sina jobb roliga, det måste finnas något mer än arbetstider och lön.” Det viktiga är självförverkligande, omväxling och att få göra det man är bäst på. ”Guldklockans tid är förbi – belöningen måste komma nu direkt, inte om 25 år”.