J. H. Yoders fortsatta relevans

J. H. Yoders fortsatta relevans

Sitter med en kopp kaffe på ett Joe van Gogh café i Durham. Snart bär det av till flyget. Har varit och hälsat på Kalle C under två veckor och fått smaka på den fantastiskt inspirerande miljö som Duke Divinity School är. Har lunchat, tagit en kaffe med några av Hauerwas PhD-studenter. Mitt tips - håll utkik efter namn som Sean Larsen och Ben Dillon i framtiden. Ganska olika teologer och människor men väldigt, väldigt duktiga. Här kan man också tala om Yoder utan att skämmas eller folk funderar på hans relevans. I går landade det också ett mail i min mailbox från Mark T. Nation som just handlade om Yoders fortsatta relevans. Här i USA kommer det en uppsjö av böcker om, det skrivs avhandlingar och det refereras till Yoder. Det är självklart inte det enda som man resonerar om, men som en svensk fascinerad läsare av Yoder är det som att komma hem. Man vet vem han är och det går att föra ett vettigt, kritiskt och konstruktivt samtal om hans teologi. Vill du ha en uppdatering på samtalet om Yoders betydelse och teologi så kolla in Nations blogg. Tror det kan vara värt att hålla koll på - inte bara för att jag redan gillar Yoder utan för att det verkar som om han kommer spela med i samtalet i många år framöver.

Bild för Fredrik Wenell

Av Fredrik Wenell

Fredrik Wenell, Teol dr, lektor på Örebro Teologiska Högskola i Tros- och Livsåskådningsvetenskap. Arbetar också som konsulent på Sveriges kristna råd i frågor som rör barn och ungdomar. Han har varit pastor inom Evangeliska Frikyrkan (Hyllie Park Kyrkan, Malmö och Johanneskyrkan, Linköping) i knappt tio år. 

Fredrik Wenell, PhD in Systematic Theology and World View Studies, lecturer at Örebro School of Theology and works as advisor in questions about Children and Youth work at Swedish Church Council. He has been a pastor in Evangelical Free Church (InterAct) for ten years.

Kommentera