Finn fem fel

Finn fem fel

Faith and Theology publicerar Ben Myers skämtsamt följande bild och undrar hur man tänkte. Finn fem - eller ja, många - fel:


Visst är det en skämtsam bild, men det skrämmande är väl att vi ofta vill att Jesus skall vara just så. Vi älskar Sagan om ringen och hur det goda vinner över det onda med samma typ av makt fast listigare och starkare. Se mer om detta i Arnes notis om Milbank och Bengts blogg om pacifism.

Av Gäst (ej verifierad)

Kommentarer (7)

 • anonymous
  Anonym (ej verifierad)

  Måste protestera lite mot Ringen-tolkningen här. Berättelsen är komplex, och krigen och makten finns där helt klart, men är inte det bärande temat ett annat? Maktens ring kan inte användas, den måste förstöras. Och dom enda som kan förstöra den är hoberna, dessa små varelser som inte har byggt något imperium. Och själva essensen i deras seger ligger inte i krigen, utan i den uthålliga Golgata-färden. Eller?
  /Jonas L

  dec 01, 2010
 • anonymous
  Anonym (ej verifierad)

  Visst, det är mycket krig och jävulskap, det ger jag dig. Personligen går jag inte igång på slagen i filmen utan på dom andra aspekterna av den, och jag har hört andra som känner likadant. Det är nog inte för att jag är speciellt fredlig eller nåt.
  /Jonas L

  dec 01, 2010
 • anonymous
  Kalle Carlstein (ej verifierad)

  Min poäng är att även i mer sofistikerade filmer/böcker som tycks ha inslag av berättelsen om Jesus (Frodo och hans kamp med att avstå ringens makt) finns ändå myten om våldets förmåga att rädda/frälsa med (och vi lever oss ofta in lika mycket i dessa delar). Men det är sant att Sagan om ringen har mer att erbjuda av bra grejer än många andra böcker/filmer.

  dec 01, 2010
 • anonymous
  Anonym (ej verifierad)

  Agree.
  /JL

  dec 02, 2010
 • anonymous
  Bengt Rasmusson (ej verifierad)

  Hade bilden visat samma typ av Kristus-gestalt, fast en som bryter sig ut ur sin grav, så hade det nog för många varit ännu svårare att hitta några fel.

  dec 02, 2010
 • anonymous
  Anonym (ej verifierad)

  Sedan bör vi komma ihåg att filmerna lyfter fram kriget mycket mer än böckerna gör. När jag läste böckerna som tonåring låg suggestionen i den långsamma resan in i mörkret, inte i våldet.

  Samma sak med Narniafilmerna - böckerna...

  /peter

  dec 04, 2010

Kommentera