Religionens stigmatisering

Religionens stigmatisering

Byt ut fotboll mot islam och Lagrell mot en imam - vad hade hänt då?

Stod och diskade häromdagen. Lyssnade på Kaliber - intressant. De tog upp avstängningar i fotbollen. De hade låtit Sven-Erik Alhem titta på några avstängningar för att avgöra vad de skulle fått för straff om vanliga domstolar hade dömt i fallet. Han granskade 77 avstäningar och kom fram till att ett fyrtiotal hade givit fängelse om det hade skett på stan och en vanlig domstol hade dömt. De frågar Lars-Åke Lagrell om detta. Han tycker de har ett väl fungerande domstolssystem inom fotbollen och tycker inte att det borde skötas av extern domstol. Byt ut fotboll mot islam och Lagrell mot en imam - vad hade hänt då? Men det är klart - det är ju skillnad på idrott och religion. Religiösa är ju så oförnuftiga.

Bild för Fredrik Wenell

Av Fredrik Wenell

Fredrik Wenell, Teol dr, lektor på Örebro Teologiska Högskola i Tros- och Livsåskådningsvetenskap. Arbetar också som konsulent på Sveriges kristna råd i frågor som rör barn och ungdomar. Han har varit pastor inom Evangeliska Frikyrkan (Hyllie Park Kyrkan, Malmö och Johanneskyrkan, Linköping) i knappt tio år. 

Fredrik Wenell, PhD in Systematic Theology and World View Studies, lecturer at Örebro School of Theology and works as advisor in questions about Children and Youth work at Swedish Church Council. He has been a pastor in Evangelical Free Church (InterAct) for ten years.

Kommentarer (2)

 • anonymous
  Josef (ej verifierad)

  Skillnad på idrott och religion? Visst kan man se några skillnader, men likheterna är också slående, i gemenskapskänsla, emotionell rekreation, och en känsla av mål och mening ;-) Men respekten för idrottares förnuft är kanske inte heller skyhög i samhället :-)

  nov 13, 2010
 • anonymous
  Fredrik Wenell (ej verifierad)

  Absolut - det är en annan sak som också är slående. Idrottens lovsånger är ofta av klart sämre musikalisk kvalité!!!

  Men det intressanta är väl att det trots ett visst förakt för idrottens förnuft får de ändå sköta sin egen domstol. Det borde ju ev. vara tvärtom - jag menar med hela den intellektuella tradition som flera religioner har byggt upp borde ju den vara minst lika betrodd med egen domstol. Men våga påstå det (tänk: Sharia) Nu tycker jag ju inte det. Men som tankeexperiment är det intressant.

  Men jag tänker att det är väldigt märkligt att idrotten skall vara en fredad zon för misshandel. Ibland också påhejad och ansedd som nödvändig - det gäller ju att vinna och (dess telos) då är alla medel tillåtna till och med att bryta mot reglerna.

  nov 13, 2010

Kommentera