religion

Religionens offentlighet

Man vill inte tjäna stater utan en gud.

Det har börjat hetta till lite nu i den svenska debatten om religion. Men som tur är så är det lite mer nyanserade skribenter som får utrymme.

I veckan som gick hade jag förmånen att vara inbjuden till en konferens som handlade om civilsamhället och toleransens gränser. Erik Helmersson har skrivit bra om den på ledarplats i DN. Samtidigt var det en del perspektiv som i själva samtalet visade hur svårt det är att diskutera detta.

Fördöma religiös politik?!

Dagen rapporterar idag om att kyrkornas världsråd, Vatikanen och Evangeliska Alliansen har kommit överen som etiska riktlinjer för missionärer. Det är intressant eftersom etiken här blir en slags allmän hållning som dras ur ett teologiskt sammanhang. En slags allmän etiskt hållning. Det intressanta är ändå hur teologisk färgad en av riktlinjerna är. Det handlar om riktlinjen om religionsfrihet. Det lyder

Religionens stigmatisering

Byt ut fotboll mot islam och Lagrell mot en imam - vad hade hänt då?

"Varning för Herr Spock"

En intressant reflektion av Niklas Ekdal i DN om religion, ateism och fanatism - nyktert (!) och så.

Konstantinsk religionsdialog

Idag råkade jag zappa in mitt under ett öppningsanförande av Biskop Bengt Wadensjö på SVT. Det var ett slags symposium som handlade om religionsdialog mellan Islam, Judendom och Kristendom. Under de 10 minuter jag tittade var det några riktigt typiska konstantinska uttalanden.

Higher civic participation:
"It's not faith that accounts for this. It's faith communities."

Harvard University professor Robert Putnam and University of Notre Dame scholar David Campbell is presenting their forthcoming study on how religion in America is reshaping civic and political lives. Daniel Burke at Religion News Service reports: