Den goda onyttan

Flyga drake

Den goda onyttan

För några år sedan skrev jag blogginlägget "Tio teser till onyttans lov". Förra året på Korsvei-festivalen 2014 utvecklade jag – kan man säga – flera av dessa teser i tre bibelreflektioner. De finns nu tillgängliga här på Cruciform Phroneis. Denna text är den första reflektionen i serien.

En av nyttans stora myter är denna: att vi kan och måste ha kontroll, att det är upp till oss att skriva vår egen historia, att det hänger på oss att bygga Guds rike. Den kristna berättelsen hävdar något helt annorlunda: vi skapar inte våra egna liv och vår egen historia. Vi är skapade och räddade av en Gud som är full av nåd. Och vi tar hela tiden emot våra liv och vår framtid som en gåva. Ur denna nåd föds friheten, friheten från kravet att göra det ”nödvändiga”, att hela tiden försöka göra det som lönar sig och är effektivt, friheten till att våga och kunna ”leva sårbart vid utkanterna”.

Bild för Bengt Rasmusson

Av Bengt Rasmusson

Bengt Rasmusson är teolog, förläggare och mediakonsult.

Bengt Rasmusson is a theologian, publisher and a media consultant.

Kommentarer (2)

 • anonymous
  Henry Michael Ø... (ej verifierad)

  Så fint at dere har startet opp denne siden igjen. I går kveld hørte jeg på Roland Spjuths interessante refleksjoner. I dag tidlig, på mitt kontor i kommunen, der jeg jobber som planlegger, leste jeg denne fantastiske teksten til Bengt Rasmusson. Som planlegger er jeg en del av dette maskineriet som tror at livet og framtiden kan kontrolleres; et maskineri som i sin streben antar totalitære proporsjoner. Jeg bruker bevisst ordet tro. Jeg tror ikke på dette maskineriet lenger. Og prøver å være rusk i maskineriet, eller som Yoder uttrykker det:
  “As a cog in the bureaucratic and industrial organization willing to take personal responsibility for more than his share of service and who can change the character of a bureaucracy by his personal attitudes, as a good neighbor.”

  mar 20, 2015
 • Bild för Bengt Rasmusson
  Bengt Rasmusson

  Henry, tack för dina kommentarer och för Yoder-citatet!

  mar 20, 2015

Kommentera