John H Yoder

Jeppe Bach Nikolajsen, The Distinctive Identity of the Church

 The task that lies before the church in the Western world is to recapture a profound understanding of its own distinctive identity ... Mission must determine the life of the church in the world.

Försvar av Yoder

En av mina (våra?) favoriter på Cruciform... är John H. Yoder. Han har av olika anledningar kommit i dålig dager i en hel del sammanhang. Fick tips av Joel Halldorf om en blogg där Yoders teologi försvaras mot många av de vanligt förekommande invändningarna. Bra skrivet tycker jag. Du hittar den här.

2003 gav Libris och Johanneskyrkan utan en liten bok av John Howard Yoder i svensk översättning med titeln Liv i församlingen. I den diskuterar han fem kristna församlingspraktiker: dop, nattvard, församlingsmötet, det gemensamma praktiserandet av Andens gåvor och ömsesidig förmaning. Sådana praktiker konstituerar kyrkans liv i världen.

Hittade en artikel av John H. Yoder i mina gömmor. Han funderar där på om kyrkan har något att säga till en annan värld. (och till min lycka är den andra världen i den korta arikeln tonårskulturen...) Han tar upp tre problem med kyrkans sätt att relatera till andra kulturer/världar.

Den "muskulösa" liberalismen

"David Cameron efterlyser en mer aktiv muskulär liberalism, där lika rättigheter, rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati aktivt upphöjs till en starkare nationell identitet."

Se historien doxologiskt

To See History DoxologicallyFör er som gillar Yoder och radikalreformatorisk teologi kommer snart Alex Siders nya bok ut:

Påminns om... pacifism igen

Med tanke på Milbank drar jag mig till minnes ett citat från Yoder:

Dubbeljakt som evangelium

När jag fokuserade på mig själv, slutade jag som bitter fyra. När jag fokuserade på någon annans lopp gav det seger.

Detta är, skulle man kanske kunna säga, andemeningen - inte i söndagens predikan - utan i de kommentarer som Markus Hellner gav efter att ha tagit guld på herrarnas dubbeljakt igår ... efter att ha varit en av de svenskar som "offrade" sig för lagkompisen Johan Olsson som till slut blev bronsmedaljör.

Nya böcker

Nästa bok i serien

Sitter just nu och förbereder en föreläsning i Johanneskyrkan där jag är pastor. Rubriken på föreläsningen är: "Kan man som kristen tillverka vapen, rösta på KD och jobba på IKEA? Om efterföljelse mitt i samhället."